Ayhan ATASOY

S.M.Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi & Bilirkişi

Ahmet Hakan
Memleketin sükûn bulması halinde yapılacaklar
27/06/2011
Memleketin sükûn bulması halinde yapılacaklar


Ben ancak memleket sükûn bulduğunda kafam rahat bir şekilde tatil yapabiliyorum.


Hayır, hayır...
Kendimi önemsediğimden falan değil.
Ekranda olsam ne olur, olmasam ne olur.
Gazetede yazsam ne olur, yazmasam ne olur.
Fakat şu “Türkiye bu kadar karışmış, sen Bodrum'larda keyif çatıyorsun” tarzı laf sokmalar, iğnelemeler yok mu?
Beni resmen huzursuz ediyor.
Kaçak iş çevirenlere özgü bir ruh haline bürünüyorum.
Ama burası Türkiye...
Burada “Memleket bu kadar karışmış senin yaptığına bak” cümlesinin kurulmadığı bir yazı ara ki bulasın.
Yaptığım yaz tatili planlarımın her birinin başına ‘memleketin sükûn bulması' koşulunu koymamın nedeni işte budur.

GELELİM PLANLARA

Eğer memleket sükûn bulursa...
- Geçen yaz nasip olmamıştı, bu yaz kesin bir Alaçatı yaparım herhalde... Tabii geleneksel Tekirdağ üzerinden Kazdağları'na doğru araba gezisi de kısmetse plan dahilindedir.
- April Yayınları tarafından yeniden ve gayet şık bir şekilde basılan John Perkins'in kaleme aldığı ‘Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları' adlı üç ciltlik kitaba başlanacak.
- Yaz boyunca birçok defa ‘paketi hiç açılmamış, elde kalmış ve birikmiş DVD'leri izleme geceleri' düzenlenecek.
- Karışıklık nedeniyle Şam'a gidemem belki ama en azından Beyrut'a gidebilirim. Vize de yok nasıl olsa...
- Gecenin ilerleyen saatlerinde hiç bana göre değil ama akşamüzerleri sessiz, ferah ve gayet enfes bir Boğaz manzarasıyla tam benlik. Bu yaz Erol Kaynar'ın büyük bir dikkat ve titizlikle işlettiği Sortie'ye biraz fazla gitmekten ne çıkar?
- Seçim öncesi Anadolu'yu yeterince turladık. O yüzden yerel tatları İstanbul'da arayıp bulacağız. Mesela İstanbul'da ‘Bafra Pidesi'ni, en az Bafra'dakiler kadar güzel yapan bir mekân var: Samatya'daki ‘İlbey Bafra Pide'... Hiç kaçmaz. (Tanıştırdığı için Hürriyet'in Sorumlu Yazıişleri Müdürü Hasan Kılıç'a bin teşekkür).
- Madem magazine meraklıyız, o halde magazinin tarihine de bir bakmak lazım. İşte bunun için biçilmiş bir kaftan: Gazeteci Tevfik Yener'in 1950'lerden bugüne magazin dünyasını sarsan olayları anlattığı ‘İstanbul, Aşk, Ekmek, Hayal' adlı kitabı, baştan sona büyük bir titizlikle okunacak. Şu kadarını söyleyeyim: Bir uçak yolculuğu sırasında kitaptan ‘İstanbul'da Hilton Oteli'nin açılışında kopan kıyametler' bölümünü okumuştum, tadı hâlâ damağımda.

Neden olmam

- NEDEN SAĞCI OLMAM: Hayatım boyunca hiç sağcı olmadım. En radikal İslamcı günlerimde bile sağcılıktan uzak durdum. Eskiden İslamcılar, sağcılığı Müslümanlar açısından bir ‘sapma' olarak görürlerdi. Ali Bulaç'ın kitabı bile var: ‘Bir aydın sapması: Sağcılık'... Ayrıca sağcılık, ‘yeryüzünde var olan eşitsizlik halini' veri olarak kabul eder. Yani biraz “Böyle gelmiş / böyle gider” demeye yatkındır. Radikal, esaslı, altüst edici bir değişime açık değildir. İdareciliği öngörür. İşte tüm bu nedenlerle ben sağcı olamam.
- NEDEN MUHAFAZAKÂR OLMAM: Nedir muhafazakârlık? Statüko severlik mi? Gelenekleri muhafaza etme yanlılığı mı? Değişime kapalılık mı? Eğer bunlarsa ben almayayım. Eğer ‘dini değerleri muhafaza etmek' anlamında bir muhafazakârlıktan söz ediliyorsa, dini değerlerin muhafızlara mı ihtiyacı var? Yok, eğer kişinin kendi hayatındaki dini değerleri konusunda titiz olması kast ediliyorsa, ‘mütedeyyin' ya da ‘dindar' gibi sözcüklerin suyu mu çıktı?
- NEDEN KEMALİST OLMAM: Atatürk'ün tarihi kişiliğine saygı duymak, Atatürk'e takdir hisleriyle dolu olmak başka şeydir, Atatürk'ün ortaya evrensel bir insanlık ideolojisi koyduğunu iddia etmek başka şey. Atatürk'ü sever sayarım ama Kemalist olmam. Çünkü Kemalizm, herkesin kendi meşrebine göre içini doldurmaya kalktığı tuhaf bir karışımdır. Kemalizm adına bazen darbe yapılır, bazen çokpartili hayata geçilir, bazen AB'ye başvurulur, bazen AB'ye ‘düşman' muamelesi yapılır. Yani? Hiç bana göre değil.
- NEDEN MİLLİYETÇİ OLMAM: Milliyetçiliği nasıl tanımlarsanız tanımlayın, hangi parlak cümlelerle içini doldurmaya kalkarsanız kalkın, sonuçta varıp geleceğiniz yer, mensubu olduğunuz milletin, diğer milletler nezdinde üstünlüğü noktasıdır. Bunun azı vardır, çoğu vardır. Kabul edilebilir oranda olanı vardır, kabul edilemez oranda olanı vardır. Bazen ırkçılığa kayar, bazen kaymaz. Ama son tahlilde kimin yurduna, kimin kucağına doğuyorsanız, onu üstün bulacaksınız, işin burası tartışılmaz. Son söz: Tevarüs ettiklerimle övünmek bana uygun değil, bu nedenle milliyetçi olamam.
- NEDEN OSMANLICI OLMAM: İslam öğretisinde ‘kaçının' diye uyarılan hususların başında ‘atalar ile övünmek' gelir. Ceddimizi, atalarımızı hatalarıyla ve sevaplarıyla değerlendirmek başka şeydir, atalarla övünmek başka şeydir. Atalarının yenilgilerini hiç hatırlamayıp sadece zaferleriyle avunanlar, farkında olarak ya da olmayarak komplekslerini yenmeye çalışıyorlardır. Benim de herkes gibi çeşitli komplekslerim var ama bu komplekslerimden hiçbiri, ‘atalarla övünmek' ile geçecek türden değil. Bu nedenle yenisi, eskisi hiç fark etmez, benden Osmanlıcı olmaz.

Destursuz bağa girdim

- Erol Köse adlı zat-ı muhterem, eskiden ‘Komedi Dans Üçlüsü' ekibindeydi. Artık tek kişilik komedi dans yapıyor.

- Nihat Doğan'ın oyuncak bebeği çıkmış. İşte Melih Gökçek'in ‘seymen kılığındaki dev kedisi'ni geçecek muhteşem bir atılım.

- Mecmua dergisinde son yaptığı, daha doğrusu yapamadığı olaylı Şarapova röportajıyla mesleğin ağababalarını çıldırtan İzzet Çapa'ya bin selam...
Koş İzzet koş...


© Copyright 2010 Hürriyet - Doğan Yayın Holding


847 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Bir şey yapmalı - 16/03/2016
MUHAFAZAKÂRINDAN solcusuna... Türk’ünden Kürt’üne...
NEŞET ERTAŞ HAKKINDA 10 ŞEY - 26/09/2012
Anadolu'da gönül sözünü 8 farklı şekilde telafuz eden tik kişiydi.
Bir Amerikan İtirafı - 24/04/2012
ADI: Henri Barkey
Bir kez daha aynı soru Gülen 28 Şubat’ta ne yaptı? - 06/03/2012
FETHULLAH Gülen’in 28 Şubat sürecinde durduğu yeri sorgulayan bir yazı yazdım.
Fethullah Gülen 28 Şubat’ta ne yaptı? - 01/03/2012
ŞUNLARI yaptı: - Ordunun dönemin hükümetinden daha demokrat olduğunu söyledi. - Refah Partisi’nden ayrışmaya çalıştı. - “Ben Erbakan gibi değilim, daha hoşgörülüyüm” mesajı verdi.
İtikatta cemaatçiyim amelde hükümetçi - 24/02/2012
SON tartışmalarda... “Cemaatçi” olmak ile “hükümetçi” olmak arasında gidip geldim. Bazen “Cemaatçi” oldum, bazen “hükümetçi”. Bir karara varamadım.
Müsteşar kurtuldu, peki ya diğerleri? - 22/02/2012
BİR yasa çıkararak MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı, özel yetkili savcıların elinden kurtardınız. Böylece... Müsteşar Bey’in tutuklanmasının, çeşitli hoyratlıklara maruz kalmasının, sorgulanmasının, yargılanmasının falan önüne geçmiş oldunuz.
Yemişim AİHM kararını - 18/02/2012
AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi... - Ergenekon’un varlığını kabul etmiş. - Tutuklamaları normal kabul etmiş. - Uzun tutukluluğu sorun olarak görmemiş. - Özel Yetkili Mahkemelerin süper adil işler yaptığını söylemiş. - Her şey mükemmel demiş.
İleri demokrasinin bir cilvesi daha - 14/02/2012
TÜRKAN Saylan’ın evi basıldı, “İleri demokrasi” dendi. - Generaller yargılandı , “Kimse yargıya hesap vermekten kaçınamaz” dendi.
 Devamı
Üyelik Girişi
SMMM AYŞE ATASOY

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar39.649339.8081
Euro46.767646.9550
Hava Durumu
Saat