Ayhan ATASOY

S.M.Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi & Bilirkişi

Kırşehir Mutfağı

KIRŞEHİR MUTFAĞI

Düğ Çorbası :  dug corba
Salça ilave edilmiş et suyunda Düğ haşlanır. İçine kavrulmuş kıyma ilave edilerek çorba kıvamında pişirilir. İnce kıyılmış soğan, Tereyağında kızarıncaya kadar kavrulur. Kavrulmuş soğan, çorbanın içine katılır ve bir miktar baharat atılarak, sıcak servis yapılır.
 

 

 

 Yoğurt Çorbası ( Tarhana Çorbası ) :
Dövme, yeşil mercimek ve nohudu ayrı kaplarda akşamdan ıslatın. Suyunu değiştirip yine ayrı kaplarda haşlayın. Patates ve domatesin kabuklarını soyup tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Patlıcanı alacalı soyup küçük küpler halinde doğrayın. Sivribiberleri kıyın. Süzme Yoğurt, yumurta, 3 kaşık sıvıyağ ve unu bir kapta çırpın. Suyu tencereye alıp karışımı ekleyin. Dövme, yeşil mercimek ve nohudu ilave edip karıştırın. Tencereyi ocağa alıp kaynayıncaya kadar karıştırın. ( Karıştırılmaz ise yoğurt bozulur ve çorba ekşi olur). Patlıcan, domates ve sivribiberi ekleyin. Arada bir karıştırarak pişirin. Tuz ekleyip tencereyi ocaktan alın. Ateşten indirildikten sonra bir müddet daha karıştırın. alan sıvıyağda naneyi kızdırıp çorbanın üzerine gezdirin. Servis kâselerine paylaştırıp sıcak olarak servis yapın.

 

Katma Aşı :

 

Yıkanmış ve ayıklanmış yarma suda haşlanır. Soğuduktan sonra koyu yoğurt ilave edilerek çorba kıvamına getirilir soğuk olarak servis yapılır. Bir başka hazırlanış şekli ise, haşlanmış yarma, pişmiş süt ile bir taşım kaynatılır, tuz  atılarak servis yapılır.

 

 

Boranı : 

Ayvalar yıkanıp ayıklandıktan sonra kabukları soyulmadan ince ince doğranır. Kuzu eti kuşbaşı doğranır. Kemikli ise yine kuşbaşı şekline getirilir. İnce kıyılmış kuru soğan, Tereyağında hafif pembeleşecek şekilde kavrulur. Kavrulmuş soğana et ilave edilerek bir miktar da öyle kavrulur. Su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra ayvalar atılır. Ayvalar pişme kıvamına gelince bir miktar şeker v e bir miktar baharat ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Sıcak servis yapılır. 
 
Süla Kabağı :

Süla Kabağı soyularak ince ince doğranır, tuzlanıp biraz bekletilir. Kemikli kuzu döş eti (kaburga) ile salata gibi doğranmış kuru soğan, domates, biber karıştırılır. Kabakların çekirdekleri ayıklanır. Tencerenin içine, bir sıra et ve salata karışımı, bir sıra kabaklar şeklinde dizilir ve bolca baharat atılır. Yarı ekşili üzüm sıkılarak suyu alınır ve tencereye boşaltılır. Bir miktar salça da ilave edilerek hafif ateşte pişmeye bırakılır. Etler pişince ateşten alınır. Yemek hazırdır. (Üzüm her mevsim bulunamayacağından normal su ya da et suyu  konulabilir.) Bu yemek genellikle pişirildikten bir gün sonra yenilir. Nedeni ise yemeğin alıştığı, alışınca da daha lezzetli olduğu söylenmektedir.

 İncir Yağlaması :

İncirler akşamdan suda ıslatılır, ertesi gün suları süzülür, baş kısımları bir çay kaşığı ile açılır.  İri dövülmüş ceviz tarçınla karıştırılır ve incirler bu karışım ile doldurulur.  İnce kenarlı bir tepside ya da tavada tereyağı eritilir, incirler içine dizilir. Ara sıra tepsi ya da tava sallanarak incirler yağda şeffaflaştırılır.  Üzerlerine şeker serpilir, su ilave edilir. Suyu çekinceye kadar pişirilir. Sıcak ya da ılık servis yapılır.

Höşmerim:

Şeker suda eritilerek un ile karıştırılır. Cıvık hamur kıvamına getirilir.Bir miktar sıvı yağ ateşte ısıtılır. Isıtılmış yağın içine hamur ilave edilir. Hafifateşte pişmeye

bırakılır. Dolu dolu diye tabir edilen kıvamda pişince ateştenindirilir ve tabaklara konulur. Üzerine tozşeker ve ezilmiş ceviz içi atılarak servis yapılır. Höşmerim genellikle yeni doğum yapmış kadınlara pişirilir. Eskiden Erkek çocuk doğurmuş kadınlara daha çok pişirilirmiş. Halen halk arasında hayırsız çıkan erkek çocuklarına “Ananda seni doğurdum diye Höşmerim yedi yezaar.” denilmektedir.