Ayhan ATASOY

S.M.Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi & Bilirkişi

Yılmaz Özdil
Noel Baba
30/12/2011

Fıkra’yı müftü yazdı.

Kıssadan hisse’sini biz yazalım.

Aslında...
Dolaptan girdi.
Buzdolabından!

Hıristiyan filan diyorlar ama, Papa dahil, kimsenin umurunda değildi. Taaa ki, 1930’a kadar... Amerikan zekası Coca Cola, günde 9 milyon şişe satıyor, ne yapsak da daha fazla satsak diye kafa yoruyordu. Şirin bi reklam figürü yaratıp, çocukların ilgisini çekmeye karar verdiler.

Dönemin en yetenekli illüstratörü Haddon Sundblom’la anlaştılar. Amerikan Sanat Akademisi mezunu Sundblom, göçmen bi ailenin çocuğuydu, babası Finlandiyalı, annesi İsveçli’ydi.

Popüler kültürde yeri olmayan, o güne kadar sadece 1863 senesinde, o da sadece bir kez, siyah-beyaz resmedilen hayali kişilik Aziz Nikolas’ı aldı, ak saçlı, ak sakallı, koca göbekli, tonton dedeye çevirdi. Dini tınıdan kurtulmak için, Aziz’i, yani Saint’i attı, kulağa daha arkadaşça geliyor diyerek, Santa dedi, Santa Claus yaptı. Dünya çapında en
çok reklam yatırımı yapılan renklere, Coca Cola’nın kırmızı-beyaz-siyah renklerine boyadı, bilekleri beyaz tüylü kırmızı cüppe, beyaz ponponlu kırmızı kukuleta, siyah kemer ve siyah çizme giydirdi. Kendisi İskandinav kökenli ya... Geyikleri ilave etti, çocuksu düşleri gıdıklamak için, bindirdi kızağa, uçurdu.

Coca Cola da satışta uçtu... Gazeteler, dergiler, duvarlar, panolar, el ilanları, her taraf bu sevimli reklam figürüyle donatıldı. Hollywood üstüne atladı, aynı tip’le filmler çevrildi. Ardından icat edilen televizyon derken, popüler kültürün ayrılmaz parçası haline geldi.

Kıssadan hisse’ye gelince...

Noel Baba, kırmızı-beyaz, Coca Cola gibi, ayn zamanda Türk bayrağı renkleri.

Ve, bugün, günde 1 milyar 700 milyon şişe satan Amerikan zekâsı Coca Cola’nın zirvesinde, bir Türk evladı... Zekâsıyla, Amerika’da Amerikalıların önüne geçen Muhtar Kent oturuyor.

Müftü hâlâ kapıda.

Bacayı kolluyor.

Ki, yılbaşı gecesi ev ev dolaşmak için sesten 3 bin kat hızla uçması gereken şerefsiz içeri sızmasın. 

 

Yılmaz ÖZDİL

yozdil@hurriyet.com.tr

30 Aralık 2011 




1248 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Mezartaşı diploması - 06/08/2025
Henüz altı yaşındaydım... Hayli yaşlı bir komşumuz vardı, 90 küsur deniyordu, vade doldu, vefat etti. Ölüm denilen kavramla ilk kez böyle tanışmıştım, o küçücük hallerimizde nasıl derinden sarstıysa artık beni, hâlâ dün gibi hatırlıyorum o günü..
Komisyon mu misyon mu - 05/08/2025
Komisyon vesilesiyle "Dersim" konusunda müthiş bir algı faaliyeti yürütülüyor, Tunceli'ye "Dersim" demek normalleştiriliyor, en son Özgür Özel televizyona çıktı, Tunceli'ye "Dersim" dedi.
NEŞET ERTAŞ - 26/09/2012
Hep dinledik onu ... Ama, türkülerini dinledik. Ne dediğine kulak vermedik. Söz'lerini dinlemedik.
Necdet Bey... - 24/04/2012
Orgeneral Necdet Özel’e iletilmesi ricasıyla, Genelkurmay Başkanlığı, Çankaya, Ankara
28 Şubat - 06/03/2012
Aslında her şey... Sezar’ın başının altından çıktı.
a be kozi sarkozi acemisin acemi... - 01/03/2012
Mösyö Sarkozi... En çok oyu ben aldığıma göre, memleket de benim zannetseydi...
Fotoğraf - 24/02/2012
Herkes bu fotoğrafı yazıyor.
Vatana millete zararl çocuk! - 22/02/2012
Öğretmenleri, polise dövdürüyorlar... Genetik test yapılsın, vatana millete zararlı çocuk doğar doğmaz öldürülsün diyen adam “ilkokul müdürü” yapıp, “polis” seminerine davet etmişler!
Bizim Alcatraz - 18/02/2012
Ulucanlar, müze oldu. Deniz orada yatmıştı. Yusuf, Hüseyin... Orada asıldılar. Bülent Ecevit, Muhsin Yazıcıoğlu orada yattılar,
 Devamı
Üyelik Girişi
SMMM AYŞE ATASOY

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar40.526040.6883
Euro47.191547.3806
Hava Durumu
Saat